Kledingetiquette aan de afgrond; Waarom etiquette echt onmisbaar is!

Kledingetiquette aan de afgrond; Waarom etiquette echt onmisbaar is!

Kledingetiquette aan de afgrond; Waarom etiquette echt onmisbaar is!

Leestijd: 3 minuten

We snappen het best hoor; in de wereld vol millennials en hipsters zoeken we allemaal naar de maximale match met onze potentiële klanten of bijvoorbeeld nieuwe werknemers. Dus je zoekt naar die ideale tone-of-voice, gaat experimenteren en meet jezelf misschien ook wel een hip nieuw “laat-maar-lekker-los” image aan. En voor je het weet ga je van goed gekleed naar een dagje zonder pak en door naar een chronische Casual Friday…

Daar slaan we in Nederland de afgelopen tijd dan ook een tikkie in door. Hoog tijd dus om wat perspectief te brengen over kledingkeuze en kledingetiquette voor ons zakelijke Nederland.

Kledingetiquette is functioneel

De rol van uitstraling en wat het doet met je geloofwaardigheid hebben we in dit artikel over de emotie en ratio van de eerste indruk al stevig belicht.
Maar rondom kledingetiquette; het gepast kleden binnen een bepaalde situatie en omgeving, zijn we dus langzamerhand volledig het spoor bijster aan het raken.

Nu zelfs bij Rabobank locaties oproepen om medewerkers niet langer in pak hun cliënten te laten helpen om de ‘benaderbaarheid’ te vergroten, trekken we van ShirlZ graag aan de bel. Die etiquette is er namelijk niet voor niets:

  • Etiquette versterkt de uitstraling en sterkt iemand in zijn of haar functie.
  • Een eventuele afstand die wordt gecreëerd is niet alleen gepast maar heeft ook een functie; het houdt beide gesprekspartner bij de les. Je bent in een zakelijk en serieus gesprek over belangrijke en relevante zaken.
  • Etiquette stelt in de basis gesprekspartners met elkaar op gelijke voet in communicatie.
  • Gepaste kleding versterkt je geloofwaardigheid (daar is -ie weer!) en zorgt ervoor dat wat je vertelt beter ‘aankomt’ bij degene die luistert.

Nederland versus De Rest

Als we Nederland even loslaten en we kijken buiten de landsgrenzen hoeven we niet zo ver te gaan om te ontdekken dat onze buren gelukkig wat meer vasthouden aan etiquette. Zo hoef je bij 95% van de Duitse organisaties in een zakelijke situatie niet zonder gepaste kledij aan te schuiven. Tenminste… als je serieus zaken wilt doen met diegene.

Of je het daar nu mee eens bent of niet; je doet je kansen onnodig onrecht door voor een ‘ontspannen’ alternatief te kiezen.

Een lichtpuntje: Zo mooi kan het zijn!

We willen natuurlijk helemaal niet alleen maar zuur klinken. We zijn vanuit ons vakgebied nu eenmaal kritisch op dit soort ontwikkelingen, want we weten als geen ander dat kleding ECHT de man (of vrouw) maakt.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel!
We komen bij ShirlZ namelijk dagelijks in contact met mensen die WEL echt aandacht hebben voor de manier waarop zij zich presenteren. Of dit nu om een beurs, een awardshow of uitreiking, een presentatie of een training gaat… some people just got it!
En daar willen we voor jou ook over nadenken.

Als jij ons uitnodigt voor een kennismaking, dan laten wij je zien hoe je MEER kunt bereiken met de juiste uitstraling!

Leg ons vrijblijvend je situatie voor en we nemen graag contact met je op.
Call Now Button