Dresscodes: hoe, wat en wanneer?

Dresscodes: hoe, wat en wanneer?

Dresscodes: hoe, wat en wanneer?

Leestijd: 5 minuten

In de tips van de afgelopen weken hebben wij u de belangrijkste informatie gegeven over verschillende dresscodes. Er zijn er inderdaad erg veel.. en waarom al die verschillende regels? Het zal vast wel eens gebeurd zijn dat u een uitnodiging voor een feestje in de brievenbus krijgt met een dresscode erop. Maar wat betekend dit nou eigenlijk? Veel mensen weten niet precies wat de verschillende dresscodes inhouden. Daarom zullen wij in deze blog uitleggen waarom het belangrijk is om deze regels in acht te nemen en nog even een samenvatting geven van de belangrijkste punten per dresscode.

 

Hoezo een dresscode?

Wij horen u al denken.. Waarom een dresscode? Waarom mag niet iedereen gewoon zelf bepalen wat hij/zij aantrekt? Het is toch niet meer van deze tijd om verplichte kledingvoorschriften te hebben? Het aangeven van een dresscode is vaak een beleefd gebaar van degene die het feest geeft naar de genodigden toe om ervoor te zorgen dat er niemand is die uit de pas loopt. Het is dan ook zeker niet gepast om te discussiëren over de dresscode met de gastheer/gastvrouw. Weet u na het ontvangen van de uitnodiging nog niet goed wat de dresscode inhoudt? Dan is het altijd wel prima om meer uitleg te vragen aan de gastheer/gastvrouw.

 

De verschillende dresscodes

De meest bekende dresscodes hebben wij in onze afgelopen tips op vrijdag al kort uitgelegd, maar dit zijn ze nog even op een rijtje:

  • Casual
  • Smart-casual
  • Tenue de Ville
  • Cocktail
  • Black tie
  • White tie

 

Casual

Dit is de dresscode die waarschijnlijk iedereen kent, de alledaagse dresscode. Comfort staat vaak voorop en deze dresscode wordt in de vrije tijd gedragen. Hierbij bent u volledig vrij in uw keuze en is het dus leuk om echt je eigen stijl te laten zien. Op deze dresscode zijn er twee varianten: smart casual en casual chic.

 

Smart-casual

Het is moeilijk om een definitie te geven aan deze dresscode, maar het houdt in dat er van u verwacht wordt dat u er netjes uitziet, maar niet te netjes. Modieus en elegant is in dit geval precies waar u voor moet gaan. Voor de dames betekend dit een mooi colbert, en een nette broek of rok. Een jumpsuit is ook altijd een leuke keuze. Hakken hoeven niet perse, een mooie platte schoen kan ook. Maar voor de dresscode casual chic is het leuk om wel altijd een hakje te dragen. Voor de heren is het in dit geval altijd veilig om te kiezen voor een pantalon en een getailleerd overhemd. Wilt u nou niet gaan voor veilig? Dan is het leuk om een dessin te kiezen in het overhemd, en deze kleur te laten terugkomen in de broek om het geheel een beetje op te leuken.

 

Tenue de Ville

Tenue de Ville betekend letterlijk vertaald: stadskledij. Deze dresscode komt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde zodra het huis verlaten werd. Tegenwoordig wordt deze dresscode vooral gebruikt voor bruiloften, openingen en buitenfeesten. Het is een dresscode die vooral overdag gedragen wordt en netjes is, maar niet te chique.

 

Bij Tenue de Ville is het gebruikelijk dat vrouwen lichte, pastelkleuren dragen. Deze lichte kleuren komen meestal terug bij het dragen van een midi-jurk of midi-rok. Het is belangrijk dat de rok net boven of op de knie valt, een kortere rok past niet bij deze dresscode. Pantalons of mantelpakken mogen eventueel ook bij een informeler evenement. Het wordt u niet in dank afgenomen als u met blote benen komt bij deze dresscode. Maar speciaal daarvoor hebben wij een hele goede tip voor u! Namelijk de panty’s of kousen van Falke, te koop bij de Bijenkorf. Dit zijn panty’s waarbij de tenen niet worden meegenomen in de panty, en die zijn super dun: 12 denier en verkrijgbaar in verschillende kleuren (Shelina Toeless, stay ups). Dit is natuurlijk een erg goede oplossing want dan kunt u alsnog die leuke schoentjes aan met een open voorkant! Bij deze dresscode worden er altijd hakken gedragen, meestal halfhoog. Wanneer u besluit om een jasje te dragen bij de outfit is het de bedoeling dat u deze de hele tijd aanhoud, en dus niet op een gegeven moment uittrekt.

 

De heren dragen bij deze dresscode meestal een maatpak in de kleuren blauw, grijs of zwart en het overhemd hoort altijd in een lichtere kleur te zijn dan het pak. Het dragen van een stropdas is verplicht.

 

Cocktail

Dit is een dresscode die vooral wordt gehanteerd met feestelijke gelegenheden en waarbij de creativiteit er behoorlijk op los gelaten mag worden. Deze dresscode is vooral gericht op de dames, met als kroonstuk: de cocktailjurk, en daar mag dus best mee uitgepakt worden! De cocktailjurk valt meestal op de knie of net iets erboven en is erg feestelijk. Het mooiste is om de outfit af te maken met mooie hakken die goed bij de jurk passen en een mooie clutch. Indien u echt niet van hakken houdt kunt u ook mooie ballerina’s aandoen. Opvallende sieraden en kleuren zijn zeker toegestaan bij deze dresscode en worden gewaardeerd indien deze goed bij de outfit passen.

 

Voor de heren zijn er best veel mogelijkheden, want dit is een redelijk vrije dresscode. Het meest gebruikelijke is een pak met overhemd. Meestal in donkere kleuren, maar dit verschilt per gelegenheid. Voor bijvoorbeeld feestjes op het strand is het leuker om lichtere kleuren te dragen. Het pak kan worden gedragen zonder stropdas. Daarnaast is het altijd leuk om de outfit af te maken met een mooi horloge.

 

Black Tie

Dit staat voor elegante en chique kleding. Voor de vrouwen betekent dit een lange avondjurk met een niet te opvallende decolleté. Bij sommige evenementen kan een lange rok met een chique top ook worden gedragen. Belangrijk is dat het vooral een lange rok of jurk is, een cocktailjurk wordt vaak gezien als te kort. Gecombineerd met hakken en een klein tasje. Een stola en halflange handschoenen maken deze chique outfit helemaal af.

 

Er wordt van de heren verwacht dat u in smoking komt, inclusief een zwarte strik en een wit overhemd onder het kostuum. Het jasje is een single-breasted met klassieke revers. Wat opvallend is bij deze dresscode is dat de stof van het jasje van zwart wol is en de stof van de revers van zwart satijn. De pantalon is van hetzelfde materiaal als het jasje en het strikje is van hetzelfde materiaal als de revers. Meestal wordt dit gecombineerd met zwarte lakschoenen en een horloge wordt niet gedragen, dit geeft het idee dat u op de tijd let. Heeft u geen smoking? Een smoking kan ook altijd gehuurd worden bij verschillende winkels.

 

White Tie

Dit is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode komt vooral voor bij gelegenheden als een formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met het koningshuis. De vrouwen dragen een lange galajurk waarbij een chique decolleté is toegestaan zolang het elegant blijft. De jurk loopt vaak wijd uit, verder is er veel mogelijk. Bescheidenheid bestaat niet bij deze dresscode. Denk bijvoorbeeld aan parels, pailletten en kristallen: het kan allemaal. Laat u qua kleur leiden door de verschillende seizoenen. Bij deze dresscode geldt de regel van geen horloge ook, tijd is minder belangrijk bij deze gelegenheid.

 

De heren dragen bij deze dresscode een rokkostuum. Dit houdt in: een zwart jasje met zijden revers waarbij de achterkant langer is dan de voorkant en een pantalon van dezelfde stof, met dubbele biezen langs de naden aan de zijkant. Daarnaast wordt er ook een wit vestje onder het jasje gedragen, deze is aan de voorkant een paar centimeter langer dan het jasje. Er wordt hierbij een wit overhemd gedragen en het vlinderdasje is wit. Draag onder dit kostuum altijd zwarte lakschoenen.

 

Partners

Gaat u samen met uw partner naar een speciale gelegenheid waarbij u een bepaalde dresscode heeft? Dan is het altijd leuk om bijvoorbeeld de kleuren van uw jurk terug te laten komen in het pak van uw partner. Of op een andere manier, maar subtiel dezelfde kleur op elkaar afstemmen staat altijd erg mooi!

 

Wij kunnen hier natuurlijk altijd over mee denken! Neem snel contact met ons op of kom bij ons langs op kantoor.
Call Now Button