Het geheim van contact leggen, hoe word je daar echt goed in?

Het geheim van contact leggen, hoe word je daar echt goed in?

Het geheim van contact leggen, hoe word je daar echt goed in?

Leestijd: 2 minuten

Met ShirlZ zijn we veel te vinden op beurzen. Niet zozeer als standhouder, maar als bezoeker. Omdat juist al die standhouders allemaal een manier zoeken om hun team, hun product of dienst en hun bedrijf (op beurzen) onder de aandacht te brengen van potentiële kopers of partners. En daarom willen we graag contact met ze leggen.

Zo waren we afgelopen maand in Hamburg op de SMM, een grote internationale maritiembeurs. En daar zien we natuurlijk weer tal van fantastische kansen voor bedrijven en teams om zichzelf legendarisch te maken.

En dan komt er de uitdaging die iedereen in sales of accountmanagement kent: HOE leg jij met al je goede ideeën nou contact?

    1. Heb het lef

Hiermee leggen we natuurlijk meteen de vinger op de zere plek. Heb je het lef om zomaar op iemand af te stappen, een gesprek te beginnen en jezelf te introduceren?
Sommige salestijgers lijken nergens bang voor en weten overal een gesprek over aan te knopen. Anderen hebben daar meer moeite mee.

Dat wil echter niet zeggen dat ze niets te melden of te bieden hebben! Het is helaas vaak zo dat de grootste mond de meeste aandacht krijgt; terwijl de pareltjes met goede ideeën misschien een wat voorzichtigere benadering kennen.

    2. Bereid je voor

Het is niet altijd mogelijk om volledig voorbereid een situatie in te stappen. Als je echter, net als wij, een beurs bezoeken met een bedoeling (namelijk: onszelf laten zien, een standhouder begrijpen en de toffe mogelijkheden die we zien uitleggen), kun je daar prima over nadenken.

Of je nou graag een soort script opstelt of gewoon globaal bedenkt wat je wil zeggen, maakt niet uit. Als je maar WEET wat je wil bereiken, WEET wat je wil zeggen en WEET wat je aanpak wordt. Voorbereiding geeft namelijk ook heel veel rust en zekerheid.

    3. Geloof in je verhaal

Sommige salesmensen kunnen volgens het spreekwoord alles verkopen. Het maakt niet uit of ze het product goed vinden, geloven in wat ze verkopen of zelfs helemaal 100% de waarheid spreken.

Wij zitten er bij ShirlZ iets anders in. Als we met jou meedenken over opties, zijn we namelijk eerlijk. We zeggen het als we iets super vinden, maar ook als we iets niet zouden adviseren. En WAT we voorstellen, is volgens ons ook echt de beste optie, of het beste alternatief.

Dus geloof in je verhaal! Want als je gelooft in je verhaal, dan is de passie die je daarin legt zo oprecht dat elke toehoorder weet dat je het meent.

    4. Doe het gewoon

Stap die drempel over en maak contact. What’s the worst that can happen?
Iemand reageert lullig of wimpelt je af? Big deal.

Probeer het gewoon, bekijk wat er gebeurt en analyseer waarom de uitkomst is zoals hij is. Welke factoren zorgden ervoor dat je contact-maak-actie een succes was (of juist niet).

Help elkaar een handje

Als jij zelf mensen de kans geeft hun verhaal te doen, ontstaat wederkerigheid en willen ze ook sneller naar jou luisteren. Wij willen alvast een eerste zetje doen:

Laat je gegevens achter en dan voorzien wij je van handige informatie en/of een gratis advies.
Call Now Button